БЕСЕДА

О бризи за спасење наших ближњих

Нико да не гледа што је његово, него сваки да гледа што је другога (1 Кор, 10, 28)

 

То је начело светитеља Божјих, и сада и некада, од увека и до века. То је начело назидно и друштвено. На том начелу може се основати најсавршеније, најбогоугодније и најсрећније друштво људско. Спасоносно начело за сваку врсту тешкоћа, са којима се савремени људи боре, боре без победе и без наде. Света душа брине се о суседима својим, ближњим и даљњим; брине се гдје ће бездомни преноћити, како ће се гладни нахранити, чиме ли наги оденути? Брине с еи моли Богу, да се суседи њени спасу; да срце своје испуне љубављу према Богу; да ум свој управе к Богу; да се неваљали врате са пута неваљалства; да се колебљиви у вери утврде; да се утврђени одрже; да упокојени виде лице Божје; да живи буду уписани у Књигу Живих у царству светлости.

Но пазите, браћо, како исто тако од речи до речиможе да гласи и начело ђаволско, разорно и недруштвено: нико да не гледа своје тело, како да га сачува у чистоти од греха, него свак да гледа туђе тело, како да га оскрнави и уништи. Нико да не гледа своју душу, како да је спасе, него свак да гледа на туђу душу како да је оцрни, оклевета, осиромаши, упропасти. Нико да не гледа свој дом, како да га сазида и обнови, него свак да гледа на дом туђи, како да га спали и поруши. Нико да не гледа своје житнице, как ода их напуни, него свак да гледа туђе житнице, како да их покраде и испразни. Видите ли, браћо, како ово начело може да буде начело добра и начело зла; мач оштар с обе стране; анђео или сатана. Погледајте, како је ово начело, у сатанском духу и облику, данас узело маха на све стране!

О Господе Душе Свети, који си ове свете речи пустио у свет кроз језик апостола Божјег, као светле зраке сунчане, да нас обасјају а не да нас сагоре, помози нам, да их испунимо у правом смислу небесном, на славу Бога тројединога а на спасење душа наших. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Advertisements