БЕСЕДА

O покорности Божјој

Нека буде воља Твоја и на земљи као и на небу (Мат. 6, 10)

 

Благо Јовану Крститељу, јер испуни Јеванђеље пре Јеванђеља! Отишавши у пустињу, он се предао беше потпуно вољи Божјој, и телом и душом. И воља Божја вршила се и на земљи његовог тела као и на небу његове душе. Ни глад; ни звер не повреди му тело у пустињи кроз многе године, нити му душу повреди очајање због самоће нити гордост због небесних виђења. Он не потражи од људи ни хлеба ни знања. Све му Бог даде што му беше од потребе, јер се беше потпуно предао вољи Божјој.

Нити он управљаше своје коракеу пустињу ни из пустиње. Невидљива крма свише крманила је животом његовим. Јер када требаше да изађе из пустиње и пође у сусрет Господу, вели се:“бист глаголи Божи Јоанну“ (Лк. 3,2). Као невини младенац тако просто прича Јован своје општење са силама небеским: и ја га знадох (тј. Христа); него онај који ме посла да крстим водом он ми рече: на кога видиш да силази Дух и стоји на њему то је онај који ће крстити Духом светијем. И ја видјех и засвједочих  да је овај син Божји (Јов. 1, 33-34). Како нежно и простоговори он о небеским предметима! А како је страшан, као лав, када говори простив неправде људи, против Ирода и Иродијаде! Јагње и лав у њему живе заједно. Њему је небо блиско као детету мајка. И воља Божја њему је тако приступачна и јасна као и анђелима на небу.

Господе премудри, управи према Твојој бољи живот и нас грешних у пустињи обога живота као што си управио живот св. Јована Крститеља. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Advertisements