БЕСЕДА

О томе како се треба укланјати од зла и чинити добро

Уклони се од зла и учини добро (Пс. 33, 15)

 

Овим речима исказан је сав труд наш којим треба да се трудимо овде на земљи и у земљи, то јест на овој земљи материјалној и у овоме телу материјалном. Шта треба, дакле, да буде труд наш? Да стекнемо две навике: једну – уклањати се од зла, и другу – чинити добро. А о томешта је добро, а шта зло, казује нам наша савест непотпуно и нејасно, јер је грехом помрачена, а наука Христова потпуно и јасно.

Шта тражи од нас Господ наш, браћо? Тражи да као што су олтари наши увек окренути Истоку, тако и душе наше да буду окренуте ка добру. Да остављамо зло изао леђа, у сенци, у понору заборава, у тами бившега, а ми из године у годину, из дана у дан, да се пружамо ка добру: да мислимо о добру, да чезнемо за добрим, да говоримо о добру, да чинимо добро. Господ тражи зидаре, а не рушиоце. Јер ко зида добро, самим тим руши зло. Ко се пак окрене да руши зло, брзо заборави зидати добро и претвара се у злочинца.

Мрзећи на зло држите се добра (Рим. 12, 9), учи нас апостол Христов. Мези на зло, но не мрзи на човека који чини зло, јер је болесник. Ако можеш лечи болесника, но, не убијај га мржом твојом. Држи се добра, и само добра, јер је добро од Бога, и јер је Бог ризница свих добара.

О Господе добри и сведобри, научи нас уклањатисе од зла и чинити добро ради славе Твоје и ради спасенја нашег. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Advertisements